Omgeving - Fietstocht Waalre - Eersel en retour

Lengte : circa 45 KM
Start : Hut van Mie Pils, Waalre
Rust : Oud Brabant, Eersel
Einde : Hut van Mie Pils, Waalre

Een rustige fietstocht die u door het mooie Brabantse landschap voert.
U fietst door het natuurreservaat de Malpievennen, langs authentieke langgevelboerderijen en molens waaronder de Venbergse Watermolen en de Korenmolen St. Antonius, nabij de abdij van Borkel.
De totale lengte van de route is zo'n 45 km.

U start bij café de Hut van Mie Pils en fietst het viaduct over, de weg maakt een lus naar rechts en u neemt het fietspad langs de autoweg Eindhoven - Maastricht. U vervolgt de weg tot aan het viaduct en steekt de autoweg weer over.
Volg het fietspad langs de Eikenlaan, de Grevenschutweg en De Oude Baan om bij Valkenhorst rechtsaf de Valkenswaardseweg te nemen. Na 300 meter steekt u de Valkenswaardseweg over, net voorbij de Visvijvers, om daar het scouting-pad te nemen.
Steek het riviertje over en sla linksaf naar De Berg, gevolgd door Zeel en de Stil. Hier steekt u de Maastrichtseweg over naar Hoeve, Deelshurk en Molenstraat.

U bent aangekomen bij de mooie Malpievennen.
Langs de Malpievennen fiets u eerst naar het leuke dorpje Schaft en daarna naar het mooie dorp Borkel.
U volgt de weg richting Westerhoven, en passeert Klein Borkel om vervolgens bij de driesprong P21585 linksaf te slaan.
Dit is de Heijerdijk richting Bergeijk. Vlak voor Bergeijk gaat u linksaf de Borkelsedijk op waarna u meteen weer rechtsaf richting Luyksgestel, Belgische grens, gaat.

U fietst nu langs het riviertje de Aa en bereikt de grens. Vandaar fietst u over de Elzendijk richting Lommel.
Vervolgens neemt u rechtsaf de Hondsbosserdijk en gaat bij de eerste kruising linksaf naar Lommel.
Bij paddestoel P23420 fietst u rechtsaf door Venakkerbos. Hierna gaat u bij de kruising rechtsaf. U passeert nu Boseind en fietst over de Zwartebergendreef langs Rijt naar Weebosch.
U vervolgt uw weg fietsend over de St. Gerardusweg en Witrijtseweg richting Hapert en Eersel. Bij paddestoel P22461 gaat u linksaf. U fietst langs het Hapertsebos, steekt de autosnelweg over en gaat via Ten Vorsel naar Hapert.
In Hapert neemt u de Bonkelaar en Ganzestraat naar De Pan. U fietst nu weer richting Weebosch. Vanuit De Pan gaat u naar Eersel, in Eersel zoekt u de Markt op alwaar u kunt rusten bij café Oud Brabant. Doet u zich hier vooral tegoed aan de Brabantse geneugten des levens waarna u weer uitgerust de fietstocht kunt hervatten.

Vanaf de Markt in Eersel vervolgt u uw fietstocht via de Voortseweg, de Heibloem, de Voort, om dan de Eerdbrand op te gaan. Bij Lage Heide gaat u linksaf. Vervolgens fietst u langs de Boevenheuvel over de Schalksedijk. U gaat linksaf. En u neemt de Zantbogten via het Molenveld, naar Stevert.
U fietst richting Veldhoven naar Heers over de Turfweg en Gagelgoorsedijk. Rechtsaf slaat u de Heerseweg in die overgaat in Volmolenweg. Na Timmereind rechtsaf naar Loon, Gildebosweg. Rechtsaf de Merenstraat op, vervolgens de Valkenswaardseweg oversteken en linksaf richting Eindhoven/Waalre. Bij de verkeerslichten gaat u rechtsaf en fietst u de Koningin Wilhelminalaan in. U passeert het riviertje de Tongelreep. Op het einde van de weg gaat u rechtsaf de Achtereindsestraat op. Daarna linksaf (ook Achtereindsestraat).

Na ongeveer 100 meter neemt u linksaf het fietspad wat u blijft volgen.
Op het einde van het fietspad gaat u linksaf tot aan de Hutdijk, daar gaat u rechtsaf. Na zo'n 150 meter. Ziet u aan de rechterkant het Meeuwven liggen.
Recht voor u ligt het café Hut van Mie Pils en kunt u uitrusten van deze fijne fietstocht.